Ara Inn; a hidden gem for a short getaway destination

For your background information, for us, a getaway means a relaxing time with a change of scenery and away from home. So, we emphasize more on the comfortable accommodation rather than exciting local attraction.

Last week when we felt so fatigue from work, we wanted to get away from everything just for a little while. Usually, Bess Resort was our to-go place for that purpose. But for several months now, the place has always been fully booked. So we scrambled around the internet to look for similar quality destination and we came across this: Ara Inn. The rating on Agoda was 8.8 and the picture looked promising. So, we packed our bag and off we went our merry way.

The accomodation:
The place was amazing, and value for money. The room (we booked executive suite) is large, clean, well maintained with complete standard amenities.

The room comes with balcony overlooking hills with several monkeys in sight.

We came in rainy season, so it was a constant downpour the moment we came but when it stopped, you could literally see the looming fog, mist, cloud crawling from atop the hill to the villas downhill. The temperature was quite cold, though, so make sure to bring your jacket along.

Dusk view from the balcony

We booked the room via phone (WA: 0812-4933-4441) and transfer the down payment before hand. For the executive room, the rate was comparably cheap. 600k/night for weekdays and 700k/night for weekend.

for this junior deluxe suite, the rate is 450k/night on weekend. The view is just as stunning.

The food:
Ara Inn is kind of like Bed and Breakfast with no restaurant. You will get breakfast in the morning, the menu ranges from cereal, toast, to fried rice with selection of beverages. It is no buffet, though, which was fine with us. The taste is not that bad, but not too tasty either. It was okay.

It was an a la carte menu. I swear I didn’t put all that food there myself… :|

No need to worry for lunch or dinner for the area is surrounded by many food stalls selling satay, bakso, ronde, and jagung bakar. There are way many of them. And considering it was a tourist destination, compared to other touristy place, the prices are just standard and good: Lamb Satay 20k, rabbit satay 18k, and chicken satay 15k.

The internet connection:
This is an important factor to consider when choosing an accommodation for people in IT industry. 

I don’t know whether it was that good or because it was not during peak season, but Ara Inn’s internet was fast and reliable. If it were the latter, don’t worry for I got a strong 4G connection. You could always tether from your mobile.

How to get there:
THIS ONE IS IMPORTANT. For it was our first time going to Tretes, we relied on Google Map and it picked us the shortest route. DO NOT repeat our mistake. If you are from Malang, DO NOT take a left turn at Jalan Taman Safari II for several reasons:
1. the road was fine at first, but it went narrower by the kilometer.
2. It consists of at least 45 degrees CONSTANT inclines with sharps bends and overly steep declines.
3. When prompted with even seemingly impossible routes, we stopped and asked some locals and they said, “it is a dead-end UP THERE.” So you can imagine, in that terrain, in a downpour with limited visibility (and the slippery wet road as well) with forest surrounding us; if that wasn’t an adventure on its own, i don’t know what is. and Dear god, Google, please work on this.

DO NOT MAKE A LEFT TURN HERE

Instead, go on and take a left turn at Jln. Dr. Sutomo Pandaan (just before Cheng Hoo Mosque — ask any local if you are unsure). Theoretically it will be several kilometers longer but the road is safer, way safer than if you go to Pujon via Songgoriti.

Go ahead and take this route instead

The inn location:
ALSO, the coordinate of the inn is correct but the route is not. Here’s how you get there: to make it easy, find Hotel Surya location, go straight ahead till you see Tanjung Plaza Hotel. Across this hotel, find a hidden pathway that is shadowed by many food stalls. Take the right lane. Go follow the road, you are going to reach the back parking lot of Hotel Surya, go ahead. The inn is at the end of that road.

All in all, it was an adventure in a sense that we really struggled to get there. But everything turned out to be worthy.

Yours Truly

 

Operasi Impaksi Gigi Bungsu di Malang

Photo credit as shown in picture

Impaksi gigi, sepengetahuan saya, adalah kondisi dimana gigi bungsu tidak tumbuh normal melainkan melintang. Akibatnya bisa berbagai macam, mulai dari gigi gampang gigis/bolong karena susah dibersihkan, gigi lain jadi semrawut dan saling tindih, hingga sakit kepala.

Sebenarnya sudah sejak lama saya sadar kalau gigi saya impaksi. Hanya saja karena keadaannya baik-baik saja (tidak bolong/sakit), saya biarkan saja. Sampai beberapa minggu terakhir saya sering sakit kepala dan telinga saya nyut-nyutan. Diperiksakan ke THT ga ada masalah. Akhirnya curiga sakit ini diakibatkan oleh gigi. Oleh karenanya, minggu ini saya putuskan untuk dioperasi saja seperti saran dokter-dokter gigi terdahulu.

Persiapannya demikian:

  1. Pastikan Anda tidak dalam keadaan menstruasi.
  2. Usahakan sebelum operasi Anda makan dulu, karena sesudah tindakan, makan akan sedikit riweuh.
  3. Foto x-ray (saya kemarin di Sima, Jln, Tangkuban Perahu Malang). Nama prosedurnya: foto periapikal, gigi no. 8. Hasilnya bisa langsung jadi (menunggu 30 menit). Ada beberapa dokter yang sudah memiliki fasilitas foto x-ray (salah satunya drg. Rudhanton di jln. Ijen.) Tapi untuk dokter saya kali ini tidak.
  4. Setelah itu, konsultasikan ke dokter. Dokter saya kemarin adalah drg. Benny A.W Sp.BM (spesialis bedah mulut) di RS. Panti Waluyo (RKZ) Malang.
  5. Setelah memeriksa, dokter akan menjadwalkan operasi dan meresepkan obat untuk dikonsumsi sebelumnya.
  6. Proses operasinya berjalan selama 15-20 menit. Sebelumnya Anda akan disuntik dulu (sedikit clekit-clekit di proses ini, tapi selebihnya you’re going to be fine). Proses recovery akan berjalan sekitar 3 hari saja dan Anda sudah bisa beraktifitas normal seperti biasanya.

Berikut biaya yang dikeluarkan:
1. foto lab 160.000
2. konsul pertama 100.000
3. obat (beli di apotik pelita sari) +/- 100.000
4. Operasi impaksi 2.500.000 (standar rate di Malang sekitar 2,5jt-3jt)

Total: 2.860.000

 

Speaking Class Assignment Using Vlogs

Ada banyak cara yang bisa dilakukan untuk belajar (dan hopefully acquire) bahasa kedua. Salah satunya dengan memanfaatkan new media yang ada saat ini (LMS, youtube, dan bahkan facebook).

Nah, di kelas saya kali ini, saya meminta anak-anak untuk mengeksplor kreatifitas mereka dalam vlog. Fokus ‘penilaian’nya ada pada penggunaan bahasa lisan fungsionalnya, tapi aspek kreatifitas dan kualitas gambar juga mempengaruhi.

Hasilnya beragam sih, ada yang asal jadi/asal mengerjakan tugas, ada pula yang niat banget sampai dibela-belain keluar kota untuk pengambilan gambarnya but overall i’m happy with their works lah.

Some of them are here yah (to be updated)

 

Beli mobil di zaman now, yay or nay?

Jadi kemarin iseng-iseng ngobrol sama suami, masih perlu gak sih di era sekarang ini beli mobil? Setelah dihitung-hitung, financially, lebih bijak kalau tidak.

Sebelum kita break-down perhitungan untung ruginya, konteksnya demikian: untuk saat ini, mobil idaman saya at least seperti Honda H-RV, transmisi otomatis. Harga OTR di beberapa situs (minimal) 270jt. Untuk memudahkan perhitungan (dan mungkin karena saat ini kami mampunya segitu), anggap saja 250jt.

Opportunity cost: kalau uang segitu kita invest di properti, margin keuntungan per tahun 20%.
:1) 20% * 250jt = 50jt.

Bagaimana dengan kebutuhan transportasi harian?
: Yang commute tiap hari adalah saya dengan rute rutin ke tiga daerah saja: Rumah –> UM –> Poltek. Dengan menggunakan transportasi online (Go-car/Grab/Uber), AT MOST pengeluaran saya per-hari 75k. Per-tahun ada 48 minggu, per-minggu efektif kerja 5 hari (ini adalah hitungan yang paling kasar karena saya tidak menghitung waktu libur dan faktor-faktor lain).
2) 75k * 5 * 48 = 18jt

3) 50jt – 18jt = 32jt.

Maka: jika saya memutuskan untuk tidak beli mobil dan, instead, ‘memutar’ uang tersebut di properti, dalam setahun uang saya akan jadi 282jt.

Jika kita memfaktorkan biaya bahan bakar, perawatan rutin, asuransi, parkir, dan lain-lain yang oleh situs ini dihitung sejumlah 36,2jt per tahun (dan angka ini belum termasuk depresiasi nilai aset), maka menurut saya membeli mobil saat ini itu kontra-produktif.

Jadi, keputusannya sekarang: sudahlah, pakai motor+mobil yang lama atau naik Go-car/Grab/Uber saja.

Tips perpanjangan SIM di Samsat Corner Araya, Malang

1. Siapkan dokumen yang dibutuhkan (Fc dan aslinya KTP dan SIM lama yang akan diperpanjang, Surat keterangan sehat dari dokter/puskesmas, Map biru)

2. Uang biaya perpanjangan (75k utk SIM C)

3. Datang pagi-pagi (Araya buka jam 10. Loket samsat buka jam 2. Iya, you gotta wait that long. Antri saja dulu di depan satpam. Bikin list antrian sendiri bersama orang-orang)

Bikin list is important. Blanko sim terbatas hanya 50 per hari, dan trust me, demand-nya way more than that. Dengan membuat list, antrian akan lebih mudah dan kalian akan mendapatkan sekutu. In case nanti siang-siang ada yang mau nyrondol, you are not alone.

Semangat.

P.s. jadwal buka samsat corner araya: tiap hari kecuali jumat.